Dostupni linkovi

Nastavlja se gradnja za jevrejske doseljenike


Izraelska Vlada razvija plan o gradnji oko 1.000 stambenih jedinica u dijelovima Jerusalima koje Palestinci traže za svoju buduću državu, izjavio je danas jedan izraelski zvaničnik.

On je rekao da plan obuhvata i gradnju infrastrukture na Zapadnoj obali, koju će koristiti Palestinci i Izraelci. Vladin zvaničnik nije želio da bude imenovan jer nema odobrenje da govori za medije.

Izrael je ranije objavio da će Jerusalim zauvijek biti njegov glavni grad, pozivajući se na istorijske, vjerske i bezbjednosne razloge. Međunarodna zajednica, uključujući SAD, ne priznaje izraelsku aneksiju istočnog dijela Jerusalima.

Objava o nastavku gradnje objekata za jevrejske doseljenike mogla bi da pojača ionako velike tenzije u ovom gradu, u kome se mjesecima dešavaju nemiri i okršaji između policije i palestinske omladine, prenio je AP.

Tenzije su u porastu od juna, kada su tri izraelska tinejdžera oteta i ubijena u akciji palestinskih militanata na Zapadnoj obali. Izraelski ekstremisti odgovorili su otmicom i ubistvom palestinskog tinejdžera u istočnom Jerusalimu.

Ovi događaji bili su uvod u rat u Gazi koji je trajao 50 dana.

XS
SM
MD
LG