Dostupni linkovi

Otvoren 59. Beogradski sajam knjiga


Pred štandom Kine, počasnog gosta 59. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, u Hali II je u nedelju otvorena najveća kulturna manifestacija u regionu pod sloganom "Vreme je za knjigu" i rečima nobelovca Tomasa Mana da smo na mestu na kome svake godine, "uživamo u rečima".

Brojne goste, domaćini su podsetili da je "svaka nacionalna kultura podignuta na zdanju od knjiga, a u dubokim temeljima svetske civilizacije položeni su drevni zapisi na glinenim pločicama" i zato smo ovde jer "znamo šta je vrednost štampane reči, ovde su pisci, izdavač, oni koji kupuju knjige, a svaka knjiga čeka svog čitaoca i sigurno je da će on doći po nju".

"Mi smo uvereni da knjigama kakve su pred nama i čitaocima pripada budućnost kulture, a sajam je čudo kojem se odavno ne čudimo, ali ne prestajemo da mu se radujemo" poručili su organizatori sajma.

U ime NR Kine, zemlje domaćina, gostima se obratio književnik Liju Dženjun koji je besedu naslovio "Uloga književnosti" i u kojoj je poručio da bi "političari iz celoga sveta trebalo da više čitaju književna dela, jer što se više čitaju, to je međusobno razumevanje bolje, a razlike među nama nestaju, jer smo svi mi na kraju krajeva ipak ljudi".

XS
SM
MD
LG