Dostupni linkovi

Avio kompanija "Alitalia" otpušta 994 radnika


Najveća italijanska avio kompanija "Alitalia" planira da otpusti 994 radnika, javila je novinska agencija "Adnkronos". Pozivajući se na dokument uprave aviokompanije i nekoliko sindikata, agencija navodi da će kompanija da otpusti 879 članova zemaljskog osoblja, 61 pilota i 54 stjuarda i stjuardese.

Dokument su potpisala tri od četiri radnička sindikata koji brane prava radnika u transportu. Zaposlenici će 31. oktobra početi da primaju pisma sa obavještenjem o otpuštanju.

Kako navodi list "La stampa", "Alitalia" se već "oslobodila" 700 radnika koji su ili otišli dobrovoljno ili su penzionisani.

Smanjenje broja zaposlenih bio je jedan od uslova iz sporazuma koji su potpisale "Alitalia" i " Etihad Airways", s ciljem prodaje 49 odsto udjela aviokompaniji iz Emirata.

Cilj ugovora koji je potpisan 8. avgusta je dokapitalizacija "Alitalie" koja bilježi gubitke od 1,7 milijardi evra.

" Etihad Airways" će da plati 560 miliona evra, čime će da postane najveći dioničar u kompaniji, još 300 miliona platiće drugi dioničari, a italijanske banke obezbijediće još 300 miliona.

Ostatak sume biće pribavljen restrukturisanjem duga "Alitalie". Kompanija je preuzela na sebe da otpusti više od 2.000 zaposlenika od kojih samo 950 ima mogućnost penzionisanja ili zaposlenja na drugom radnom mjestu.

XS
SM
MD
LG