Dostupni linkovi

Pripadnici manjina u Srbiji sutra biraju svoje predstavnike


Pripadnici 20 manjinskih zajednica u Srbiji sutra na izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina biraju svoje predstavnike. Od 20 manjinskih zajednica, 17 će svoje predstavnike birati neposredno, dok će tri manjinske zajednice izabrati svoje predstavnike putem elektorske skupštine.

Biračka mesta biće otvorena u 7.00 i glasaće se do 20 časova na 881. biračkom mestu. Izbore će pratiti oko 400 posmatrača, među kojima su posmatrači iz Evropske komisije, OEBS-a, kao i predstavnici stranih ambasada.

Za članove nacionalnih saveta prijavljeno je pet izbornih lista albanskih i grčkih manjina, četiri aškalijske nacionalne manjine, kao i četiri nemačke, dve bošnjačke, četiri bugarske, devet lista bunjevačke nacionalne manjine, četiri liste vlaških i mađarskih manjina, tri egipatske, deset romskih, sedam rumunskih i rusinskih, pet slovačkih i ukrajinskih i dve liste za slovenačke i češke manjine.

Te manjinske zajednice biraće svoje predstavnike neposredno, dok će hrvatska, makedonska i crnogorska manjina svoje predstavnike birati putem elektorske skupštine.

Na izborima učestvuju 82 izborne liste.

XS
SM
MD
LG