Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Ejub Kučuk se predao pripadnicima SIPA-e


U jutarnjim satima, osumnjičeni Ejub Kučuk, koji se za vrijeme provođenja akcije Gibraltar, nalazio u inostranstvu, stupio je u kontakt sa pravosuđem i policijom i predao se policijskim djelatnicima SIPA-e, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici SIPA-e, uhapsili u srijedu osam osoba osumnjičenih za organizovani kriminal i finansijske malverzacije u višemilionskim iznosima, među njima direktor HT Eroneta Stipe Prlić i član Uprave Zoran Bakula, te Neven Kulenović, direktor i osnivač niza marketinških agencija, Belma i Sanjin Kulenović, Lajla Torlak, glavna i odgovorna urednica televizije "Pink BiH", Senad Zaimović, direktor agencije "Fabrika", Darko Aleksić, direkor mreže "Plus".

Nakon predaje Ejupa Kučuka, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, izvršen je pretres stana i prostorija koje koristi osumnjičeni, nakon čega će biti predat postupajućem tužitelju.

U saopštenju se navodi i da su tužitelj i njegov tim radili intenzivno u protekla 24 sata i ispitali sve osumnjičene koji su uhapšeni.

U zakonskom roku, tužitelj će uputiti prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene u ovom predmetu.

Pritvor će biti zatražen zbog opasnosti da bi osumnjičeni, boravkom na slobodi, mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Istraga u pravcu podizanja optužnice protiv osoba odgovornih za zloupotrebe i finansijske malverzacije u višemilionskim iznosima, za koje su oštećeni budžet i građani Bosne i Hercegovine, se nastavlja.

XS
SM
MD
LG