Dostupni linkovi

Direktor Totala poginuo u avionskoj nesreći


Predsjednik i generalni direktor francuske naftne kompanije Total Kristof de Maržeri poginuo je noćas kada se njegov privatni avion sudario sa vozilom za čišćenje snijega na aerodromu Vnukovo kod Moskve, saopštila je u utorak kompanija.

U nesreći su poginula i sva tri člana posade aviona, svi francuski državljani.

Uprava aerodroma Vnukovo, jednog od tri međunarodna aerodroma u Moskvi, saopštila je da se nesreća aviona, falkona-50, dogodila u trenutku kada se spremao da poleti za Pariz, pri vidljivosti od 350 metara.

Ruski odbor za istragu u utorak je saopštio da je vozač vozila za čišćenje sijega koji se sudario s francuski avionom bio pod uticajem alkohola.

Vozač nije povrijeđen u nesreći.

De Mardžeri, 63, poznat kao "Gospodin Brkovi", veći dio karijere proveo je u Totalu, postao direktor 2007. a tom zvanju je dodao zvanje predsjednika kompanije 2010. godine.

Prema ruskom dnevniku Vedomosti on se vraćao sa sastanka sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim. Sastanak je, prema navodima lista, bio posvećen stranim investicijama u Rusiji, u trenutku kada američke i evropske sankcije zbog ukrajiunske krize teško pogađaju Moskvu.

Kompanija Total je partner sa ruskom kompanijom Novatek u velikom gasnom projektu Jamal, na sjeveru Rusije.

XS
SM
MD
LG