Dostupni linkovi

Ministri EU: Što pre formirati vladu u BiH


Šefovi diplomatija Evropske unije su danas, u Luksemburgu, "pozdravili uredno održavanje izbora u Bosni i Hercegovini 12. oktobra, naglasili bitnu važnost brzog formiranja vlade i pozvali vođe BiH da odmah učine sve da vlada dođe na položaj".

Ministri inostranih poslova EU su od "vođa u BiH zatražili da odmah krenu u rešavanje niza pitanja s ciljem da se nađe izlaz za izazove koji stoje pred tom zemljom na putu ka EU".

U saopštenju ministara EU o BiH se ponovo ukazuje na njihove zaključke iz aprila ove godine u kojima je naglašena podrška celovitosti BiH "kao suverene i jedinstvene zemlje" i njena evropska perspektiva, ali su "osuđene neprihvatljive secesionističke i poruke i zamisli koje vode podelama".

Šefovi diplomatija EU su u aprilu "izrazili i ozbiljnu zabrinutost zbog toga što je postupak uključivanje BiH u EU u zastoju zbog pomanjkanja političke volje političara BiH i poruka podele".

Oni su tad pružili podršku planu Evropske komisije da posebnim ekonomskim programom u saradnji s vlastima u BiH podstakne ekonomski i socijalni oporavak zemlje, imajući u vidu i šire socijalne proteste
u toj zemlji početkom godine.

U današnjim zaključcima ministara EU se pozdravlja nastavak vojne EU Operacije Altea u BiH "s ciljem da se ojačaju kapaciteti obuka, kao i
sposobnost vlasti BiH za odvraćanje sopstvenim snaga ako bi okolnosti
zahtevale".

XS
SM
MD
LG