Dostupni linkovi

Uspon konzervativaca u Brazilu


Poznat po razuzdanoj karnevalskoj atmosferi i golišavim slikama s plaža Brazil može djelovati kao liberalni bastion, ali su nelagoda zbog pogoršanja ekonomije i bezbjednosti, kao i reakcije na gej prava, u toj zemlji podstakli uspon konzervativaca koji će oblikovati sljedeću vladu bez obzira ko pobedi na predsjedničkim izborima – prenose agencije.

Na opštim izborima početkom mjeseca skoro 60 odsto od 513 mjesta u Nacionalnom kongresu otišlo je konzervativnim političarima.

Među njima su evangelisti koji se protive istopolnim brakovima i abortusu, takozvani "ruralisti" čija je agrarna politika u suprotnosti s ekološkim i urođeničkim organizacijama, kao i zastupnici "reda i zakona" koji traže oštrije mjere u borbi protiv kriminala.

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 26. oktobra, nema sumnje da ti konzervativci prije podržati Aesija Neveša nego ljevičarku, dosadašnju predsjednicu Dilmu Rusef. S druge strane, budući da Neveš dolazi iz Socijaldemokratske partije, niko od dvoje kandidata u drugom krugu nije socijalno konzervativan kao dominantan broj poslanika novog saziva Kongresa, javljaju agencije.

"Brazil je jedna od nekoliko latinoameričkih zemalja gdje je parlament važniji od predsjednika u smislu sveukupnih ovlaštenja u procesu odlučivanja", rekao je politički analitičar Tijago de Aragao koji dodaje da bi u slučaju sukoba, parlament nadvladao predsjednika budući da prosto može da ne glasa o pitanjima koja traži vlada.

XS
SM
MD
LG