Dostupni linkovi

Izetbegović: Teroristička grupa IS nije ni islamska niti je država


Teroristička grupa “Islamska država” nije ni islamska, ni država. Njena ideologija, ciljevi i aktivnosti su potpuno su suprotne Islamu i svim civilizacijskim normama, izjavio je u kratkom razgovoru za Fenu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Na pitanje šta je kolektivni šef države na posljednjoj sjednici konkretno odlučio vezano za zahtjev Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za podršku Vladi Iraka u borbi protiv takozvane Islamske države (IS) predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao kako je Ambasada SAD u BiH uputila zahtjev za podršku Vladi Iraka u borbi protiv terorističke grupe donacijom određenih vrsta i količina municije iz kvote viškova municije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

"Nakon što je na sjednici održanoj 7. oktobra primilo k znanju i razmotrilo ovaj zahtjev, Predsjedništvo BiH zadužilo je Ministarstvo odbrane BiH da pokrene postupak razmatranja mogućnosti za donaciju, te da Predsjedništvu BiH dostavi odgovarajući prijedlog odluke o donaciji", izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je rekao kako teroristička grupa Islamska država nije ni islamska, ni država.

"Njena ideologija, ciljevi i aktivnosti su potpuno su suprotne Islamu i svim civilizacijskim normama. Ona predstavlja najozbiljniju prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti i drastično je narušila stabilnost u Iraku, Siriji i širem regionu Bliskog Istoka"

"Najoštrije osuđujem brutalna, sistematska kršenja ljudskih prava i povrede međunarodnog prava od strane ove terorističke grupe, uključujući i neselektivno ubijanje i namjerno gađanje civila, masovna pogubljenja i vansudska ubistva, progon pojedinaca i cijelih zajednica na temelju njihovog identiteta, otmice civila, prisilno raseljavanje šitskih zajednica i manjinskih grupa, ubijanje i sakaćenje djece, silovanje i druge oblike seksualnog nasilja, te brojne druge zločine" rekao je Izetbegović

On je naglasio kako je država Bosna i Hercegovina "u potpunosti posvećena borbi protiv svih oblika terorizma i nasilnog ekstremizma".

"Sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine nastavit će da aktivno učestvuju i sarađuju sa našim međunarodnim partnerima po ovom pitanju, jer terorizam i nasilni ekstremizam mogu biti poraženi samo odlučnim pristupom koji podrazumijeva aktivno učešće i saradnju svih država", rekao je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

XS
SM
MD
LG