Dostupni linkovi

Kosovo:9 uhapšenih među kojima i ljekari i zvaničnici ministarstva zdravlja


Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo je da je Policija Kosova u provedenoj akciji u Prištini i Peći uhapsila devet osoba, među kojima su i zvaničnici Ministarstva zdravlja i ljekari, saopšteno je iz Tužilaštva.

Pored devet privedenih, ispitana su jos tri lica, među kojima i ministar zdravlja, Ferid Agani. On međutim nije pritvoren već je samo je bio na ispitivanju.

Za devetroro privedenih postoji sumnja da su zloupotrijebili službeni položaj, potpisivanjem sporazuma o saradnji za pružanje zdravstvenih usluga, koje ne pružaju javne zdravstvene ustanove, sa privatnim bolnicama: Internacional Medicine Hospital, sa sjedištem u Prištini, i sa INTERMED-om, takođe u Prištini, sve to bez po zakonu obaveznog javnog tendera.

Time se osumnjičeni terete da su omogućili privatnim bolnicama materijalnu zaradu, na teret budžeta Minsitarstva zdravlja, za troškove pacijenata koje su javne zdravstvene institucije slale privatnim bolnicama.

Takdoje, umjesto 70% sume za tretiranje van zdravstvenih institucija, plaćali su troškove i do 100 posto za zdravstvene usluge, uključujući koronarografiju, iako se to već obavlja na Univerzitetskoj klinici Kosova.

Za nekoliko osumnjičenih se sumnja da su primali i mito od navedenih klinika, dok su zvaničnici klinika davali njima mito kako bi se pacijenti slali kod njih.

Jedna od ovih bolnica nije ni imala dozvolu za rad, kao što ni ljekari koji su radili u toj bolnici nisu imali dozvolu za obavljanje zdravstvenih intervencija na srcu, koje su radili.

Tužilaštvo je od Osnovnog suda u Prištini zatražilo jednomjesečni pritvor za devetoro uhapšenih.

XS
SM
MD
LG