Dostupni linkovi

Slab odziv na početku glasanja u Bugarskoj


U Bugarskoj su u nedelju ujutru otvorena birališta na vanrednim parlamentarnim izborima, a do 11sati je doziv bio svega 7,8 odsto, što je manje nego na prethodnom glasanju, saopštila je Centralna izborna komisija.

Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev pozvao je sunarodnike da izađu na birališta "jer će ovi izbori odrediti budućnost Bugarske za mnoge (predstojeće) godine".

Bugarska, zemlja od 7,3 miliona stanovnika i gotovo sedam miliona s pravom glasa, najsiromašnija u EU, bori se s korupcijom i raširenim razočaranjem vladajućom elitom.

Prema istraživanjima javnog mnjenja predviđa se da će na izborima pobediti partija desnog centra GERB koju predvodi bivši premijer Bojko Borisov, ali najverovatnije neće imati apsolutnu većinu u parlamentu od 240 mesta.

Agencija AP ocenjuje da bi taj 55-godišnji bugarski političar mogao da se suoči sa problemima u pokušaju da formira koalicionu vladu.

Njegovi glavni rivali su socijalisti i partija turske manjine DPS.

Prethodna vlada predvođena socijalistima podnela je ostavku u julu, nakon godinu dana na vlasti, koja je bila obeležena protestima, problemima zbog poplava i teškom krizom bankarskog sektora.

XS
SM
MD
LG