Dostupni linkovi

Donjeck: Nastavak borbe za aerodrom


Proruski pobunjenici intenzivirali su ofanzivu na aerodrom u Donjecku u istočnoj Ukrajini, dok im snage Vlade iz Kijeva pružaju žestoki otpor.

Reporter agencije AP video je tri pobunjenička tenka kako ispaljuju projektile na glavni terminal aerodroma u Donjecku, koji drže vladine snage. U celoj oblasti čuje se snajperska paljba.

Pobunjenici su ostvarili manji napredak u oblasti oko aerodroma, osvojivši nekoliko zgrada na njegovom obodu, koristeći ih za napade na glavni terminal.

Portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko rekao je da su u jučerašnjim borbama poginula dva vojnika a devet je ranjeno. On je dodao da ukrajinske snage čvrsto drže aerodrom, dok je iz štaba DNR stigao izveštaj da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad aerodromom.

Aerodrom se nalazi severno od Donjecka, največheg grada na istoku Ukrajine, gde su pobunjenici pre nekoliko meseci proglasili Narodnu Republiku Donjeck.

Borbe oko aerodroma intenzivirale su se ove nedelje, preteći da ugroze primirje između dve strane, proglašeno 5. septembra.

XS
SM
MD
LG