Dostupni linkovi

Srbija: Štrajk upozorenja u školama


U Srbiji će u četvrtak početi štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama zbog najavljenog smanjenja plaća, a ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, sredinom listopada potpuno će se obustaviti nastava, priopćili su u srijedu predstavnici sindikata obrazovanja.

Štrajk upozorenja podrazumijeva da ni u prijepodnevnoj niti u popodnevnoj smjeni neće biti održan prvi sat, najavili su predstavnici sindikata na tiskovnoj konferenciji.

Ne budu li zahtjevi ispunjeni, sredinom listopada potpuno će se obustaviti rad i održat će se prosvjed na središnjem trgu ispred Doma sindikata u Beogradu.

Predstavnici sindikalnih organizacija tvrde da je riječ o "građanskoj neposlušnosti" i da su se odlučili "za potez očajnika", što ilustriraju činjenicom da su se oko zahtjeva za plaće ujedinila
četiri sindikata koja predstavljaju djelatnike u osnovnom isrednjem školstvu.

Kako je istaknuo predsjednik Sindikata radnika u prosvjeti Srbije Slobodan Brajković, zahtjev je da se plaće u obrazovanju ne smanjuju jer su, kako je ustvrdio, već najmanje u javnom sektoru, unatoč činjenici da 70 posto zaposlenika ima visoko obrazovanje.

Svoje tvrdnje Brajković je ilustrirao primjerom da "srednjoškolski profesor ima istu plaću kao vozač u ministarstvima ili tajnica u policiji".

Prosječna plaća u obrazovanju je oko 400 eura. Sindikati obrazovanja inzistiraju na tome da se najavljeno smanjenje plaća u javnom sektoru ne odnosi na njih jer su im, kako tvrde, "plaće ionako ispod republičkog prosjeka, a oko 15.000 zaposlenih u obrazovanju je na minimalcu" koji u Srbiji iznosi oko 210 eura.

XS
SM
MD
LG