Dostupni linkovi

Savet EU odobrio Jadransko-jonsku strategiju


Savet ministara Evropske unije je danas u Briselu odobrio Strategiju za jadransko-jonski region koja predviđa saradnju članica EU i zemalja Zapadnog
Balkana u razvoju infrastrukture, pomorstva, zaštite životne sredine i turizma.

Time će se pojačati politička i konkretna podrška procesu prijema novih zemalja u članstvo Unije, saopštili su italijanski ministar za Evropu Sandro Goci i zvaničnik Evropske komisije Neli Feroči na završetku zasedanja šefova diplomatija EU.

Goci je ukazao da Strategija za jadransko-jonski region obuhvata osam zemalja regiona i osam italijanskih pokrajina, što je "novo oruđe za sprovođenje razvojne strategije Evropa 2020 i proširivanja".

Strategiju konačno treba da potvrdi Evropski savet u oktobru, a u njoj treba da sarađuju Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, kao i članice EU - Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija.

Jadransko-jonska strategija obuhvata pored ostalog "plavi rast" - razvoj ekonomije zasnovane na morskim bogatstvimima, transport kopno-more, energetsku povezanost, zaštitu životne sredine i razvoj turizma, kao sektore ključne za otvaranje radnih mesta i podsticanje ekonomskog rasta u regionu.

Srbija i Italija su zadužene za pitanja saobraćajnih i energetskih mreža regiona, Grčka i Crna Gora za "plavi rast", dok će Slovenija i BiH koordinisati rad na zaštiti životne sredine, a Hrvatska i Albanija na razvoju turizma.

XS
SM
MD
LG