Dostupni linkovi

Francuska desnica ponovo osvojila Senat


Konzervativna desnica, koja je u francuskoj opoziciji, u nedelju je ponovo osvojila vlast u Senatu, koju je izgubila 2011, posle današnjeg glasanja za gornji dom skupštine, što predstavlja novi izborni udarac za vladajuche socijaliste.

Nacionalni front takođe che uchi u gornji dom parlamenta sa dva poslanika, što je kao "istorijsku pobedu" okarakterisala predsedica te stanke ekstremne desnice Marin Le Pen.

Koaliciji desnog centra UMP-UDI, kojoj pripada i bivši predsednik Nikola Sarkozi, pripašche 10 do 20 poslaničkih mesta više, prema delimičnim rezultatima drugog kruga glasanja. Tom bloku bilo je potrebno da oduzme sedam mesta levici kako bi imao apsolutnu vechinu, ili 175 od 348 mesta.

Današnji izbori predstavljaju trechi izborni udarac za vladajuche socijaliste, posle izbora za lokalne vlasti u martu, i za evropski parlament u maju.

U praksi, to ne bi trebalo da ima velike posledice za socijaliste, jer Narodna skupština ipak ima prednost u odnosu na Senat u slučaju neslaganja po pitanju nekog zakonskog akta.

XS
SM
MD
LG