Dostupni linkovi

Povorka Parade ponosa
Povorka Parade ponosa

Blog uživo: Uspješno održana Parada ponosa u Beogradu

Održana prva Parada ponosa nakon četiri godine uz veliko osiguranje i nekoliko manjih incidenata. Uz oko hiljadu učesnika bili su i gradonačelnik Beograda, političari iz Vlade i opozicije, diplomate i mnoge jave ličnosti.

- U Beogradu uspješno održana prva Parada ponosa od 2010. godine kada je došlo do velikih sukoba protivnika održavanja parade i policije.

- Veliko policijsko osiguranje u centru Beograda pred i u toku Parade na kojoj je bilo oko hiljadu učesnika.

- Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je održavanje Parade pokazalo da Srbija poštujer prava svih.

- Među učesnicima Parade su: ministarka lokalne samouprave Kori Udovički i ministarka bez portfelje Jadranka Joksimović, ministar kulture Ivan Tasovac, ambasador SAD Majkl Kirbi, potpredsednik Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

- Dvije grupe ekstremista pokušale da krenu prema Paradi ali ih je u tome sprečila policija. Jedna grupa huligana je zapalila autobus gradskog saobraćaja a još jedna grupa je bacila petarde, baklje i zapaljiva sredstva na zgradu televizije B92.

09:52 28.9.2014.

Sve je spremno za održavanje prve Parade ponosa u Beogradu od 2010. godine kada je došlo do velikog nasilja između protivnika Parade i policije.

Parada bi trebala početi u 12 časova.

Kako javlja naš reporter, na ulicama je konjica, policajci sa psima, oklopna vozila. U odnosu na Paradu ponosa iz 2010, policija je napravila širi prsten koji zatvara centar Beograda. Za sada se kroz većinu kordona prolazi nesmetano, a policija umereno kontroliše pojedince koji prolaze.

Na platou ispred Skupštine grada, gde bi trebalo da se završi Parada, nalazi veliki broj pripadnika policije, a taj je deo blokiran za pešake i vozila, pišu mediji.

Desničarski pokret Dveri u subotu naveče je održao skup na kojem je bilo 5.000 ljudi i najavili su novi u nedelju u 16 časova:

http://www.slobodnaevropa.org/content/beograd-vlasti-odlucuju-o-paradai-dveri-protestuju/26609383.html

09:57 28.9.2014.

Kako je Beograd izgledao 10. oktobra 2010., kada je u sukobima demonstranata protiv Parade ponosa sa policijom u Beogradu više od 140 osoba, dok je više od 250 privedeno, pročitajte u izvještajima naših reportera.

U gotovo celodnevnoj borbi 5.600 policajaca sa više od 6.000 huligana, povređeno je 124 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i 17 demonstranata.

http://www.slobodnaevropa.org/content/parada_ponosa_beograd/2185924.html

10:04 28.9.2014.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da prilikom održavanja Parade Ponosa u Beogradu ne sme da bude nasilja jer se u Srbiji poštuje Ustav i zakon.

"Niko ne sme nikoga da ugrožava, niko ne sme da koristi nasilje protiv bilo koga i to je posao države" rekao je Vučić.

On je istakao da u zemlji ima bezbroj drigh problema tako da on lično nema snage da se bavi Prajdom.

"Nisam zainteresovan za sadržaj parade ali niko im ne smeta da je odrze", rekao je on, napominjući da ga "boli glava objašnajvanja zakonskih normi, svima pa i sredstvima informisanja.

10:21 28.9.2014.
Policija na ulicama uoči početka Parade ponosa
Policija na ulicama uoči početka Parade ponosa

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG