Dostupni linkovi

Japan: Na obroncima vulkana nađeno više od 30 mrtvih ljudi


Više od 30 osoba pronađeno je nedaleko od vrha vulkana Ontake i pretpostavlja se da su mrtvi, javila je japanska državna televizijska stanica "En-Ha-Ka".

Japanski mediji nikada ne objavljuju vesti o smrtno stradalim bez zvaničnih rezultata obdukcije. Zvaničnik iz prefekture Nagano, u kojoj se vulkan nalazi, nije mogao da potvrdi navode da su pronađene osobe mrtve.

Nekoliko stotina osoba, među kojima je bilo i ece, ostali su blokirani na vrhu nakon erupcije. Većina je uspela da se spusti niz padinu.

Erupcije vulkana dešavaju se periodično u Japanu, koji je jedno od seizmički najaktivnijih područja u svijetu, ali nije bilo žrtava od 1993. godine, kada su 43 osobe stradale u piroklastičnom toku što je mješavina vrelog gasa i stijena na planini Unžen na jugu te zemlje.

Zbog erupcije vulkana Ontake, koji se nalazi između prefektura Nagano i Gifu, avioni su preusmeravani na druge rute da bi izbegli oblak pepela.

Japanski mediji emitovali su snimke na kojima se vidi kako iz vulkana izbija gust, sivi dim. Vulkan Ontake nalazi se na 200 kilometara zapadno od Tokija.

XS
SM
MD
LG