Dostupni linkovi

Savjet UN osuđuje nasilje nad LBGT zajednicom


Savjet UN za ljudska prava usvojio je u Ženevi rezoluciju kojom se osuđuje nasilje nad pripadnicima LBGT zajednice.

Istovremeno je u petak u Njujorku održan sastanak na ministarskom nivou o zaštiti od nasilja i diskriminacije homoseksualaca, što je prvi sastanak na tu temu na ministarskom nivou održan u Ujedinjenim nacijama.

Protiv rezolucije na savjetu u Ženevi juče su glasali Alžir, Bocvana, Obala Slonovače, Etiopija, Gabon, Indonezija, Kenija, Kuvajt, Maldivi, Maroko, Pakistan, Rusija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Za su bile Argentina, Austrija, Brazil, Crna Gora, Češka, Čile, Estonija, Filipini, Francuska, Kostarika, Kuba, Irska, Italija, Japan, Južna Afrika, Južna Koreja, Makedonija, Meksiko, Njemačka, Peru, Rumunija, SAD, Velika Britanija, Venecuela i Vijetnam.

Uzdržani su bile Burkina Faso, Indija, Kazahstan, Kina, Kongo, Namibija i Sijera Leone, dok Benin nije glasao.

Stejt department SAD pozdravio je tu odluku navodeći da je riječ i drugoj rezoluciji o pravima LGBT osoba na Savjetu UN za ljudska prava na osnovu koje treba da se sastavi izvještaj UN o izazovima s kojima se pripadnici te zajednice suočavaju širom svijeta.

Rezoluciju su predložili Argentina, Brazil, Čile i Kolumbija.

U Njujorku je u petak na marginama zasjedanje Generalne skupštine UN održan ministarski sastanak o zaštiti ljudskih prava pripadnika LBGT zajednice na kojem je visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj rekla da je napravljen veliki pomak, ali da se istovremeno u nekim dijelovima svijeta pogoršava položaj LGBT zajednice.

XS
SM
MD
LG