Dostupni linkovi

Ekonomija osnova povezivanja zemalja ZApadnog Balkana


Regionalna saradnja, međusobno povezivanje malih ekonomija zemalja Zapadnog Balkana u jedinstvenu cjelinu prvi je korak ka povećanju konkurentnosti što predstavlja izazov i jedan od najvažnijih segmenata budućeg regionalnog razvoja, povezivanja i evropske budućnosti, ocijenjeno je u Budvi na konferenciji o povezivanju zapadnog Balkana.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Nemanja Vasić je na panelu „Spremni za evropsko tržište - kako ojačati kompanije da budu konkurentnije“ predstavio komorski sistem BiH, te ukazao na prednosti i nedostatke bh. privrede i probleme sa koja se suočava, rečeno je Feni u VTK BiH.

Na konferenciji pod nazivom „Ekonomija-osnov povezivanja Zapadnog Balkana“, koja je održana u Budvi (Crna Gora) 24. i 25. septembra, prisustvovali su visoki zvaničnici, predstavnici institucija vlasti, komorskog sistema, te drugih relevantnih institucija nosioca ekonomskog rasta i razvoja kao i veliki broja privrednika.

Kako navode iz VTK BiH, konferencija posebno dobija na aktuelnosti nakon jasno izražene spremnosti ekonomski i politički najznačajnijih zemalja Evropske unije o nužnosti jačanja Zapadnog Balkana kao jedinstvenog ekonomskog prostora.

Osnovni cilj konferencije bio je predstaviti Zapadni Balkan kao atraktivno mjesto za investiranje.

Konferenciju su organizirali Istočni odbor njemačke privrede i Privredna komora Crne Gore.

XS
SM
MD
LG