Dostupni linkovi

U Budimpešti pronađen original Mocartove sonate


Originalni rukopis Sonate u A-duru, jedne od najpoznatijih Mozartovih sonata, pronađen je među zabačenim papirima u budimpeštanskoj knjižnici što je oduševilo stručnjake koji će sada moći kompletirati original s dosad jedinom očuvanom stranicom toga glazbenog djela.

Stručnjaci su potvrdili autentičnost četiriju požutjelih stranica partiture koja će biti prenesena i dopunit će treći, posljednji stavak što se čuva u Mozarteumu u Salzburgu, rodnome gradu skladatelja.

Sonata za klavir br. 11 u A-duru (Koechlova oznaka 331), skladana oko 1783. i objavljena u milijunima primjeraka, jedno je od najpoznatijih djela Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756.-1791.), prvenstveno po finalu, maršu Alla Turca.

Uz Malu noćnu muziku ili prvi stavak Simfonije u g-molu, Turski marš je nedvojbeno najpoznatijia Mozartova skladba i svako je dijete umije otfućkati, ističe Adam Bosze, povjesničar mađarske glazbe.

Original je u budimpeštanskoj knjižnici pronašao 42-godišnji Balazs Mikusi, voditelj Nacionalne biblioteke Szechenyi iz Budimpešte koji pet zadnjih godina pretražuje najzabačenije kutke te knjižnice.

Ne zna se kako je rukopis završio u biblioteci koju je 1802. osnovao bogati mađarski aristokrat Ferenc Szechenyi.

Ne zna se ni zašto je peta stranica rukopisa koja se čuva u Salzburgu, odvojena, ali stručnjaci nagađaju da je bila istrgnuta kako bi bila prodana nekom bogatom kolekcionaru.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG