Dostupni linkovi

Francuska predlaže da se pravo veta u Savetu bezbednosti UN-a ograniči


Više od 25 ministara spoljnih poslova redom je, u noći između četvrtka i
petka, pozvalo članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da ne koriste pravo veta u situacijama kada dolazi do masovnih zločina kao što je genocid.

Savet bezbednosti je često blokiran zbog neslaganja pet stalnih članica petnaestočlanog saveta koje imaju pravo veta. Ovo telo svetske organizacije suočilo se s kritikama, jer je nekoliko predloga rezolucija u vezi sa građanskim ratom u Siriji bilo zaustavljeno jer su Rusija i Kina potegle veto.

Stalna članica Saveta, Francuska, predložila je da se stalne članice, među kojima su takođe SAD i Velika Britanije, voljno uzdrže od posezanja za vetom kada se, prema rečima francuskog ministra spoljnih poslova Lorana Fabijusa (Laurent Fabius), dešavaju "masovni zločini".

"Ne možemo ostati paralizovani", rekao je Fabijus u Ujedinjenim nacijama, i zatražio da se sporazum o tome postigne do sedamdesete godišnjice osnivanja Ujedinjenih nacija, što je sledeće godine.

Predstavnik Rusije je rekao da je upotreba veta više puta zaštitila Savet od "sumnjivih poduhvata" i skeptično upitao kako će generalni sekretar Ban Ki Mun utvrđivati da se nešto kvalifikuje kao masovni zločin.

Ni Rusija ni Kina nisu poslale svoje ambasadore pri UN na ovaj skup, a predstavnik Kine je ukazao da se članice "u punoj meri konsultuju" međusobno kako bi se izbeglo da nacrti rezolucija, koji ne uživaju
podršku, uopšte izađu na glasanje.

Britanski ambasador pri UN Mark Lajal Grant (Lyall) izrazio je podršku za francuski predlog da se pravo veta ograniči rekavši: "Ujedinjeno kraljevstvo je zgranuto njegovom nedavnom zloupotrebom na štetu miliona civila koji trpe".

Ambasadorka SAD Samanta Pauer (Samantha Power) nije direktno iskazala
podršku za francuski predlog - njena zemlja je, naime, više od 25 puta iskoristila pravo veta da zaštiti svoje interese, uključujući Izrael - ali je kritikovala korišćenje veta u vezi sa Sirijom.

XS
SM
MD
LG