Dostupni linkovi

Imeri: Ako Srbija ne prizna Kosovo, nema razgovora


Bivši šef parlamentarne grupe pokreta Samoopredelenje u Skupštini Kosova i poslanik novog skupštinskog saziva Visar Imeri izjavio je sinoć da pregovori sa Srbijom neće biti nastavljeni, ako ona ne prizna nezavisnost Kosova.

Imeri je prištinskoj telelviziji KTV rekao da će pokret Samoopredeljenje ostati pri stavovima o sporazumu sa postizbornom koalicijom sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), Alijansom za budućnost Kosova (ABK) i Inicijativom za Kosovo, ali da nema dijaloga sa Srbijom "bez obostranog priznanja dve države".

On je pozvao Demokratsku partiju Kosova da se "osvesti" i prihvati da je, uprkpos tome što ima najviše glasova sa vanrednih parlamentarnih izbora 8. juna, "ona je ipak parlamentarna mannina", te da treba da dozvoli raspravu na sednici Skupštine Kosova.

Imeri je ocenio da tačka 127 obrazloženja odluke Ustavnog suda kojom je ocenjena neustavnom odluka o izboru Isa Mustafe za predsednika kosovskog parlamenta, može obezbediti izlazak iz sadašneg političkog i institucionalnog grča, kao i da ni jedna poslanička grupa ne želi da sarađuje sa DPK.

U toj tački se od poslanika Skupštine Kosova traži da pronađu rešenje za izlazak iz sadašnje situacije. Prema tumačenju pravilnika o radu Skupštine Kosova koji daje predsedavajuća konstitutivne sednice Fljora Brovina, na konstitutivnoj sednici nema rasprave već se samo glasa o predlozima.

Imeri je ocenio da ni predsednica Kosova ni bilo ko drugi nemaju pravo da vode zemlju ka novim izborima i da to mogu da urade samo poslanici, ako obezbede dvotrećinsku većinu, odnosno 80 glasova za vanredne izbore.

XS
SM
MD
LG