Dostupni linkovi

Peking najavio smanjenje emisije ugljenika do 2020.


Kina je prvi put najavila odlučnu akciju u vezi sa klimatskim promjenama obećanjem na samitu UN u NJujorku da će smanjiti emisije ugljenika do 2020. godine.

Potpredsjednik Vlade Kine Žang Gaoli rekao je da će kineska emisija ugljenika, najveća na svijetu, uskoro dostići vrhunac.

On je dodao da će Kina pokušati da zaustavi dalje emisije.

"Kao odgovorna velika zemlja Kina će uložiti dodatne napore u vezi sa klimatskim promjenama i preuzeti međunarodnu odgovornost u skladu sa svojim nacionalnim uslovima i kapacitetima", rekao je Žang.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da se klimatske promjene događaju brže nego što se ulaži napori u njihovo ublažavanje, dodajući da SAD i Kina imaju odgovornost da predvode druge zemlje u tim naporima.

Cilj samita, kome je domaćin bio generalni sekretar UN Ban Ki Mun, je da ohrabri 120 zemalja članica da potpišu sveobuhvatan sporazum o klimatskim promjenama u Parizu naredne godine, navodi Bi-Bi-Si.

Zatvarajući samit Ban je rekao da nikada do sada nije vidio toliko mnogo lidera okupljenih s ciljem preuzimanja mjera protiv klimatskih promjena.

XS
SM
MD
LG