Dostupni linkovi

Hrvatska zasad ne zna svoje obveze u koaliciji protiv IS


Hrvatska još ne zna kakve će imati obveze u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države, ali kao odgovorna članica NATO-a i demokratska zemlja koja brani standarde demokratskog društva ne može i neće odustati od svoje uloge i zadaće, izjavio je ministar obrane Ante Kotromanović.

State Department je objavio da je Hrvatska jedna od pedesetak članica međunarodne koalicije koja će se predvođena Amerikancima suprotstaviti brutalnim džihadistima koji kontrolišu velike dijelove sjevernog Iraka i Sirije.

Nitko još ne zna kakve će nam biti obveze, ali ovo je prilika da se cijeli svijet ujedini protiv tog pogubnog zla, kazao je Kotromanović u izjavi za novinare nakon što je s načelnikom združenog stožera američkih oružanih snaga, generalom Martinom Dempseyjem, u vojarni Croatia nazočio svečanosti primopredaje 212 vozila M-ATV i MARP koje je američka vlada donirala Hrvatskoj radi modrnizacije Oružanih snaga RH (OSRH).

"Ne očekujemo da se ovog trena odemo boriti na sjever Iraka ili u Kurdistan, ali od naših obveza i zadaća i uloge koju imamo u NATO-u ne možemo pobjeći", dodao je ministar.

Ministar Kotromanović predao je generalu Dempseyu odličje Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, koje se dodjeljuje za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, za izgradnju Hrvatske i razvoj odnosa Hrvatske i drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG