Dostupni linkovi

SIPA izvršila pretres u Širokom Brijegu


Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ danas su u nastavku akcije "Brend" na širem području Širokog Brijega izvršili pretrese i prikupljanje dokumentacije u vezi sa poslovanjem kompanija u vlasništvu braće Lijanović.

Portparol Sipe Kristina Jozić potvrdila je da je akcija okončana nešto poslije podne.

Advokat Nada Dalipagić, koja zastupa više osumnjičenih, potvrdila je da su policijski službenici izvršili pretres u prostorijama trgovinskog poduzeća "Diona" u Širokom Brijegu.

Drugi advokat Davor Martinović naveo je da je Sud BiH odbio zahtjev odbrane da se trojica braće Lijanović - Jerko, Jozo i Slavo, te još četiri stranačka i poslovna bliska lica puste da se brane sa slobode, prenose mediji.

NJima je ranije određen tridsetodnevni pritvor u kojemu će ostati do 10. oktobra.

Među osumnjičenima u pritvoru se nalazi ministar poljoprivrede Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović, kao i ministar trgovine federacije BiH Milorad Bahilj.

U pritvoru su još trojica direktora Lijanovićevih kompanija, dok su za još tri osoba izrečene mjere zabrane napuštanja BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su 10. septembra braću Lijanović i još sedam osoba, osumnjičene za organizovani kriminal u okviru kojeg su počinjena krivična djela neplaćanje poreza, poreska utaja i uništavanje poslovnih knjiga, pri čemu je BiH oštećena za 11,6 miliona KM.

XS
SM
MD
LG