Dostupni linkovi

Rusija kritikuje stav Rumunije prema Moldaviji


Rusija je izrazila "zabrinutost" zbog izjave premijera Rumunije Viktora Ponte o tome da će 2018. godine njegova zemlja i Moldavija biti ujedinjene, ocenivši
taj stav kao "neodgovoran i neprihvatljiv".

Ponta je danas odgovorio Rusiji da je "ujedinjenje Rumunije i Moldavije u okviru Evropske unije do 2018-2019. godine strateški prioritet proevropskih vlada Bukurešta i Kišinjeva".

Premijer je naveo da se "raduje što ga Moskva kritikuje zbog toga što zajedno s moldavskim premijerom Jurijem Leankom želi da Moldavija do 2018-2019. bude članica EU".

Rumunski premijer je pre nekolko dana na kongresu svoje Socijaldemokratske partije obećao da će, ako novembra pobedi na predsedničkim izborima, njegov glavni projekat biti da ujedini Rumune koji su podeljeni i okrenuti jedni protiv drugih poslednjih deset godina.

On je u tom kontekstu rekao da je jednistvo najznačajnije što treba ostvariti, a želi da se Rumuni ujedine do stogodišnjice ujedinjenja - posle Prvog svetskog rata 1918. godine, a da Moldavija tada bude u okviru Evropske unije.

U saopštenju ruske diplomatije na to je rečeno da "neki politički krugovi iz Bukurešta nastavljaju da stvaraju planove za anektiranje jedne susedne suverene države".

Moskva očekuje i stav Brisela i zemalja EU, precizira se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG