Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Srpska crkva u blizini Potočara provokacija


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu zabrinuta je zbog otvaranja pravoslavne crkve na Budaku, u blizini Memorijalnog centra u Potočarima.

Iz Ambasade SAD, koja je i prošle godine pozivala na obustavu radova na ovom sada već sagrađenom i otvorenom objektu, naglašavaju za "Dnevni avaz" da su i razočarani što su vlasti entiteta RS propustile da u ovom slučaju pronađu rešenje u duhu tolerancije.

Iz Ambasade, takođe, poručuju da uvažavaju svačije pravo na religiju i veru, ali naglašavaju da "potrebe i prava vernika moraju biti izbalansirana".

"Potrebe vernika moraju da budu izbalansirane s legitimnim pravima drugih, a u ovom slučaju, s pravima onih čije porodice su sahranjene u Potočarima kako bi u miru posećivali Memorijalni centar i dostojanstveno sahranjivali svoje najmilije", preciziraju svoj stav.

Ambasada SAD ističe da otvaranje crkve na Budaku "otvara nove rane kod Bošnjaka", stvara nove podele i dodatne netrpeljivosti medju tamošnjim stanovništvom, kao i da "nerazumne provokacije ni na koji način ne doprinose pomirenju u BiH, pa je stoga neophodan smireniji i konstruktivniji pristup ovom pitanju".

Ambasada SAD je i razočarana što su vlasti RS, kako kažu, propustile da prepoznaju potrebu za pronalaženjem prihvatljivog rešenja koje je u duhu tolerancije, piše "Dnevni avaz".

XS
SM
MD
LG