Dostupni linkovi

Porošenko danas prvi put u Kanadi


Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko boravi danas u Otavi u svojoj prvoj posjeti Kanadi tokom koje će sa kanadskim premijerom Stivenom Harperom (Stephen) razgovarati o krizi u njegovoj zemlji.

Porošenku će biti ukazane najviše počasti, uključujući vojne, a susrešće se i s generalnim guvernerom Kanade Dejvidom Džonstonom (David Johnston).

Ukrajinski predsjednik govoriće i u kanadskom parlamentu, a u njegovu čast "Evromajdan Otava" i Ukrajinsko-kanadski kongres organizovaće pred parlamentom miting gostoprimstva i podrške.

Uoči Porošenkove posjete, kanadska vlada najavila je da će više od 300 kanadskih posmatrača nadgledati poslaničke izbore u Ukrajini koji su zakazani za oktobar ove godine.

Kanada je juče uvela nove sankcije Rusiji koje obuhvataju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja pojedinaca i ekonomske sankcije ruskim proizvođačima oružja i finansijskim institucijama.

U prvoj grupi sankcionisanih su četiri ruska generala, a među firmama su mašinsko-proizvođačke kompanije, ali i naučno-istraživački instituti. Sankcionisana je i ruska "Sberbanka".

Kanada je jedna od najaktivnijih zemalja Zapada u podršci Ukrajini, kojoj je namijenila 250 miliona dolara, uključujući zajmove za provođenje socijalnih i ekonomskih reformi.

U Kanadi živi 1,2 miliona građana ukrajinskog porijekla koji čine snažno biračko tijelo u toj zemlji u kojoj će poslanički izbori biti održani iduće godine.

XS
SM
MD
LG