Dostupni linkovi

Keri: Možda saradnja i sa Iranom


Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da "ne zatvara vrata" mogućnosti saradnje sa Iranom protiv ekstremističke Islamske države.

Kako je naveo, dve zemlje ipak neće vojno sarađivati, a sa druge strane predstavnici Iraka istakli su žaljenje što Iran nije uključen u koaliciju.

"Nećemo sarađivati sa Iranom" što se tiče vojne akije, "ali, kao što sam rekao otvoreni smo za razgovore", rekao je Keri novinarima posle međunarodne konferencije posvećene Iraku.

Keri je kazao da SAD neće sarađivati sa Sirijcima što se tiče vazdušnih napada, ali i dodao da postoje "razni načini komunikacije da bi se izbegle greške ili katastrofe".

Iranski vrhovni verski vođa, ajatolah Ali Hamenei, rekao je ranije u toku dana da Iran odbacuje američki predlog za saradnju u borbi protiv džihadista Islamske države u Iraku i Siriji.

"Od samog početka SAD su nas preko svog ambasadora u Iraku pitale da li možemo da sarađujemo u borbi protiv Islamske države", naveo je Hamenei u saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

"Rekao sam "ne", zato što su oni isprljali ruke", naveo je on i dodao da je Keri "lično pitao (iranskog kolegu) Mohamada Džavada Zarifa koji je odbio taj zahtev".

Vašington je ranije zatražio pomoć svih regionalnih država u borbi protiv džihadista u Iraku, ali je prošle nedelje Keri odbacio mogućnost saradnje sa Teheranom zbog njegovog angažovanja u Siriji, tako da ni iranska ni sirijska vlada nisu bile pozvane na međunarodnu konferenciju posvećenu strategiji borbe protiv Islamske države u Parizu.

XS
SM
MD
LG