Dostupni linkovi

BIH:Samardžija se nije pojavio na sudu za ratne zločine


Sud BiH odgodio je izjašavanje o krivici Drage Samardžije, koji se tereti za zločine počinjene u Ključu, jer se optuženi, koji živi u Srbiji, nije pojavio na ročištu.

Samardžijin advokat Branko Gudalo je rekao da ga je optuženi u subotu, 13. septembra, obavijestio da je primljen na Vojno-medicinsku akademiju (VMA) u Beogradu, zbog čega nije mogao doći na sud.

Sudija za prethodno saslušanje Minka Kreho pitala je tužioca Ćazima Hasanspahića da li je razmišljao o tome da se Samardžijin predmet uputi u Srbiju u skladu sa Protokolom o saradnji između tužilaštava BiH i Srbije, prenosi BIRN.

"Nismo imali informaciju da je optuženi primljen na VMA, tako da nama treba malo vremena, nakon čega ćemo razmotriti mogućnosti i izjasniti se", rekao je Hasanspahić.

Kreho je navela da je Sud BiH od advokata Gudala prethodno dobio medicinsku dokumentaciju optuženog, nakon čega je izvršeno vještačenje, te je utvrđeno da Samardžija može prisustvovati suđenju.

Samardžija, bivši komandant 17. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za zločine počinjene 1992. godine nad bošnjačkim stanovništvom na području opštine Ključ.

Optužnica protiv Samardžije podignuta je krajem septembra prošle godine.

XS
SM
MD
LG