Dostupni linkovi

Pad stranih investicija u BiH u ovoj godini 67 posto


U BiH je zabeležen trend smanjenja i povlačenja stranih investicija zbog političke nestabilnosti i i administrativnih prepreka, rekao je predsednik Vijeća stranih investitora u BiH, Branimir Muidža za sarajevski Dnevni avaz.

List navodi da su ukupna strana ulaganja u BiH prvoj polovini ove godine iznosila 54,4 miliona KM, što je za 67,1 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

Muidža je rekao da "čak i kada postoje dobra zakonska rješenja, vrlo često se ona u BiH ne provode u praksi".

"Strani i domaći investitori i preduzetnici susreću se s problemima da institucije zbog svoje kompleksnosti i neadekvatnog birokratskog aparata počnu različito tumačiti određene propise ili prebacivati nadležnosti. Takođe, nailaze i na propise koji nisu harmonizovani na samoj teritoriji BiH, a i na one koji nisu u skladu s legislativom EU, a ni sa susjednim zemljama", izjavio je Muidža.

Prema njegovim rečima, investitori osim političke situacije i stabilnosti zemlje, sagledavaju i opštu sigurnost, porezni okvir, tržišni potencijal, kvalitet, trošak radne snage, vreme potrebno da se oplodi kapital, dostupnost sirovina i trošak kapitala.

XS
SM
MD
LG