Dostupni linkovi

Francuska: Sve više napada na Jevreje


Broj antisemitskih akata u Francuskoj se skoro udvostručio u prvih sedam meseci ove godine, saopštio je Savet jevrejskih organizacija (Crif) u Francuskoj.

U periodu između 1. januara i 31. jula registrovano je 527 antisemitskih akata ili pretnji, u odnosu na 276 takvih dela u prvih sedam meseci 2013, što je porast od 91 odsto, navodi Crif u saopštenju.

Organizacija se poziva na podatke Službe za zaštitu jevrejske zajednice i francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova. U saopštenju objavljenom na Fejsbuku ova organizacija navodi da je zabeležen veći porast antisemitskih akata (nasilje, napadi ili pokušaji napada, pdmetanje požara, uništavanje ili vandalizam), porast od 126 odsto, nego pretnji (reči, gesti, pisma, natpisi, pamfleti), što je porast od 79 odsto.

"Ta dela prema broju i posebno prema njihovom nasilju produbljuju nelagodu koja svaki dan pritiska Jevreje u Francuskoj i opterećuje njihovu budućnost", navodi Crif.

Jevrejske organizacije koje već mesecima ukazuju na rast antisemitizma u Francuskoj u tome vide razlog za znatan porast broja odlazaka u Izrael, sa 5.500 planiranih odlazaka za 2014. godinu. Sa tim brojem Francuska prvi put izbija na prvo mesto zemalja iz koje se emigrira u Izrael.

XS
SM
MD
LG