Dostupni linkovi

EU: Od danas proširene sankcije Rusiji


Proširene evropske sankcije Rusiji koje su usvojene prošle nedelje stupiće na snagu danas, saopšteno je iz Evropskog saveta.

a udaru se nalazi pet ruskih banaka i tri državne naftne kompanije, kojima će odsad biti zabranjen pristup evropskom tržištu novca, stoji u saopštenju Saveta.

Sem toga, sankcije obuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Evropski savet, koga čine predstavnici 28 zemalja članica EU je odlučio i da proširi "crnu listu" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU doda sa nova 24 imena, tako da se ona sad odnosi na ukupno 119 osoba.

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog “agresije” na Ukrajinu članice EU su donele u petak prošle nedelje, s tim što su odlučile da odlože primenu dok ne vide da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Iako se primirje uglavnom poštuje, a Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom planu, odlučeno je da sankcije stupe na snagu u petak, nakon što ta odluka bude objavljena u službenoj gazeti EU, kada će biti poznat i spisak pravnih i fizičkih lica na koje se sankcije odnose.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej je, nakon objavljivanja da će nove sankcije Rusiji stupiti na snagu u peta, saopštio i da bi EU mogla da ukine sankcije Rusiji ukoliko izveštaj koji treba da bude urađen do kraja septembra potvrdi da je sproveden mirovni plan u Ukrajini.

Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da EU, nakon usvajanja novih sankcije Moskvi, donela odluku da bude protiv mirovnog rešenja krize u Ukrajini.

U međuvremenu je i američki predsednik Barak Obama saopštio da će SAD pooštriti sankcije Rusiji u oblasti odbrane, finansija i energetike zbog "ilegalnih akcija" Moskve u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG