Dostupni linkovi

Inflacija u Nemačkoj 0,8 odsto


Inflacija u Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, ostala je u avgustu na nanižem nivou u poslednje četiri i po godine, pokazali su zvanični podaci u Berlinu.

Potvrdivši preliminarnu procenu s kraja prošlog meseca, nemački Zavod za statistiku naveo je da je inflacija u avgustu iznosila 0,8 odsto, kao i u julu, prenosi agencija Frans pres.

Poslednji put je inflacija bila niža u februaru 2010. Neuobičajeno niska inflacija u 18 zemalja evropske monetarne unije podstiče zabrinutost da će region potonuti u deflaciju, odnosno kontinuirani pad cena, koji koči ekonomsku aktivnost i dovodi do pada zaposlenosti.

Iako pad cena zvuči kao dobra vest za potrošače, deflacija može pokrenuti začarani krug u kom preduzeća i domaćinstva odlažu kupovinu u očekivanju da cene dodatno padnu, što guši tražnju i primorava kompanije da otpuštaju radnike.

Zabrinutost oko deflacije podstakla je Evropsku centralnu banku (ECB) da prošle nedelje snizi kamatne stope i pokrene druge mere u cilju labavljenja monetarne politike u evrozoni.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena, kog kao merilo inflacije koristi ECB, inflacija je u Nemačkoj u avgustu takođe iznosila 0,8 odsto, dosta ispod zvaničnog cilja ECB od blizu, ali ispod dva odsto.

XS
SM
MD
LG