Dostupni linkovi

Beogradski advokati u štrajku


Beogradski advokati danas će ponovo obustaviti rad do konačnog ispunjenja njihovih zahteva da se paušalni poreski nameti vrate na visinu od 2013. godine.

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić je precizirao da je tu odluku doneo Upravni odbor AKB. To znači da beogradski advokati neće dolaziti na sudjenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca, niti će obavljati druge poslove.

Advokati će obavljati samo poslove koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili vanrednih pravnih lekova

Naime, Advokati koji paušalno plaćaju porez nezadovoljni su višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage poreska rešenja kojima su im nameti ove godine, kako tvrde, povećani za 40 odsto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 odsto. Advokati traže da porez plaćaju po rešenjima za 2013. godinu.

Prema rečima Šoškića, advokati neće raditi iako je za iduću sedmicu bio planiran nastavak rada šestočlane komisije koja je formirana letos kada je obustavljen 15-dnevni štrajk advokature, jer je advokatima stalo da se taj problem reši, a ne da se odugovlači u nedogled.

Šoškić je na konferenciji za novinare naveo da je razlog nezadovoljstva i odredba u Zakonu o javnom beležništvu i Zaklonu o prometu nepokretnostima kojom su javni beležnici jedini ovlašćeni za zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti, što je u suprotnosti sa članom 67. Ustava Srbije.

Advokati su zato prekjuče podneli inicijativu Ustvanom sudu Srbije radi utvrđivanja neustavnosti i nezakonitosti tih odredbi.

XS
SM
MD
LG