Dostupni linkovi

UN: Rekordno zagađenje ugljen dioksidom


Nivoi ugljendioksida u atmosferi dostigli su rekordno visok nivo 2013. godine kao rezultat zagađenja koje proizvodi čovek, saopštila je danas Organizacija UN za klimu.

Nivo ugljen dioksida u atmosferi, kao gasa koji skuplja toplotu i smatra se najvećim uzročnikom globalnog zagrevanja, na svetskom nivou je porastao na koncentracije od 396 ppm (čestica na milion) prošle godine, što je najveća godišnja promena u tri decenije, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (WMO) u godišnjem izveštaju.

To je povećanje od 2,9 ppm u odnosu na prethodnu godinu a koncentracije su 42 odsto više nego pre industrijskog doba, kada su nivoi koncentracije bili oko 280 čestica na milion.

Na osnovu dosadašnjeg ritma rasta, očekuje se da će nivo zagađenja ugljendioksidom preći 400 ppm do 2016, rekao je generalni sekretar
Svetske meteorološke organizacije Mišel Žaro. To je daleko iznad 350 ppm koje neki naučnici i ekološke grupe navode kao sigurne nivoe zagađenja, koji su poslednji put zabeleženi 1987.

Emisije gasova sa efektom staklene bašte raste toliko brzo da su vodeći stručnjaci za klimu sve skeptičniji da će zemlje širom sveta ispuniti cilj određen na samitu o klimi u Kopenhagenu 2009. godine da se ograniči globalno zagrevanje na dodatnih još oko 3,6 stepeni Farenhajta (2,0 stepena Celzijusa) iznad sadašnjih nivoa.

U nacrtu izveštaja prošlog meseca Međuvladin panel UN za klimatske promene ocenio je da je verovatnije da će se već sredinom veka preći taj limit za dodatna 2,0 stepena Celzijusa u poređenju sa temparaturama od 1986. do 2005. Do kraja veka temperature će biti oko 3,7 stepeni Celzijusa više, navedeno je u izveštaju.

"Znamo bez ikakve sumnje da se naša klima menja i da naši vremenski uslovi postaju sve ekstremniji zbog ljudskih aktivnosti kao što je korišćenje fosilnih goriva. Vreme nije na našoj strani, to je sigurno", rekao je Žaro.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je šefove država i druge lidere na samit o klimatskim promenama 23. septembra u Njujorku na margini godišnjeg zasedanja Generalne skupštine.

XS
SM
MD
LG