Dostupni linkovi

Srbija:Potpisan sporazum sa Mehanizmom za međunarodne krivične sudove


Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević i tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), koji je nasljednik haških ad hok tužilaštava, Hasan Bubakar Dželou potpisali su danas u Beogradu Sporazum o saradnji, koji će obezbijediti bolju saradnju, posebno u razmjeni informacija.

Vukčević je naglasio da je u Srbiji uvriježeno mišljenje da prestankom rada Haškog tribunala prestaje i rad na problemima izvršilaca krivičnih djela ratnih zločina, što nije tačno.

"Upravo sada taj posao prelazi na pravosuđe u regionu i zato je dragocen doprinos rezidualnog mehanizma tribunala, koji je nasljednik Haškog tužilaštva", rekao je Vukčević nakon potpisivanja sporazuma.

On je precizirao da se sada Tužilaštvu Srbije omogućava bolji pristup bazi podataka Tribunala, odnosno dokumentima, materijalnim dokazima i svjedocima.

Dželou je ocijenio da će Sporazumom biti postavljeni okviri saradnje između MMKS i Tužilaštva Srbije za ratne zločine u mnogim oblastima.

MMKS je mehanizam koji će postepeno preuzimati funkcije od Haškog tribunala kako se budu završavali posljednji postupci.

XS
SM
MD
LG