Dostupni linkovi

Štanmajer: IS može napasti van Iraka


Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer upozorio je na mogućnost novih napada ''Islamska države'' i u zemljama, poput, Jordana i Saudijske Arabije.

Štajnmajer je upozorio da IS ima ideološke pretenzije ''koje su daleko izvan sadašnjeg Iraka'', prenose nemački mediji, koji pišu da će od danas početi prve isporuke nemačkog naoružanja Kurdima, u Iraku.

Nemačka štampa podseća da je isporuka oružja Bundesvera Kurdima u borbi protiv terorističke IS, prvi put, posle niza godina, direktno angažovanje Berlina u jednom aktuelnom vojnom konliktu.

To je, kako se ocenjuje, radikalna promena kursa nemačke spoljne politike, a sama kancelarka Angela Merkel je pre nekoliko dana u Bundestagu pravdala planiranu isporuku naoružanja Kurdima u Iraku pretnjama IS i rekla da postoji šansa za spas ljudskih života i sprečavanje daljih ubistava.

Nemačka vlada saopšštila je prošlog vikenda da će na ime pomoći kurdskim borcima protiv islamskih ekstremista u Iraku i poslati visoko sofisticirane pušške, protivtenkovsko oružžje i oklopna vozila.

Ministarstvo odbrane saopšštilo je da će to naoružžanje, zajedno sa zaštitnom opremom i opremom za komunikaciju, biti dovoljno za 4.000 kurdskih boraca.

Pošto je iračka centralna vlada primalac, onda bi avioni trebalo da lete prvo za Badad, gde bi bila obavljrna inspekcija, a zatim za kurdski glavni grad Erbil.

XS
SM
MD
LG