Dostupni linkovi

Porošenkov kabinet: Razgovarano o primirju, dogovor postignut


Kanacelarije ukrajinskog predsednika Petra Porošenka povodom negiranja Putinovog kabineta da je postignut dogovor o primirju je saopštila da je razgovarano o potpunom primirju.

“Predsjednik Ukrajine razgovarao je o režimu kompletnog primirja sa predsjednikom Rusije.Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko razgovarao je telefonom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.Razgovor je rezultirao dogovorom o primirju u regionu Donbasa. Strane su postigle uzajmano razumijevanje o koracima koji će olakšati uspostavljanje primirja.”

Prije toga je glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitrij Pekov negirao da je postignut sporazum o trajnoj obustavi vatre između Kijeva i Moskve, uz obrazloženje da Ruija nije strana u sukobu u Ukrajini.

Jedan od vođa proruskih sepratista u Donbasu Vladimir Antjufejev izjavio je da je povlačenje ukrajinskih snaga sa njihove teritorije ključni uslov za uspostavljanje mira.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk nazvao je Rusiju “terorističkom zemljom” koja vodi rat na istoku Ukrajine.

Jacenjuk je najavio da Ukrajina planira projekat “zid” koji uključuje izgradnju “prave državne granice” između Ukajine i Rusije.

XS
SM
MD
LG