Dostupni linkovi

SAD i EU pozivaju na prevazilaženje blokade na Kosovu


Predstavnici Ambasade SAD i kancelarije Evropske unije na Kosovu izrazili su očekivanje da će lideri Kosova poštovati odluke Ustavnog suda u vezi sa izborom predsednika Skupštine, prenosi danas prištinska štampa.

"Očekujemo od lidera Kosova da poštuju odluke Ustavnog suda i ističemo da će ova odluka (o izboru predsednika Skupštine) ojačati opredeljenje Kosova za rešavanje zakonskih pitanja na transparentan i demokratski način", odgovoreno je na pitanje dnevnika Koha ditore.

Iako nisu želeli da komentarišu da li posle odluke Ustavnog suda Kosovo može da uđe u institucionalnu krizu, američki zvaničnici su rekli da je značajno da se poštuju odluke suda.

Isti stav je dnevniku predočen i iz kancelarije Evropske unije na Kosovu uz isticanje opredeljenja da se ne mešaju u procese koji su u toku na Kosovu.

Ustavni sud Kosova je odlučio da samo Demokratska partija Kosova, kao najveća parlamentarna grupa, ima pravo da predloži kandidata za predsednika Skupštine. Takođe je ocenjeno da eventualni neizbor predsednika parlamenta ne može biti razlog za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Za sada nije jasno da li DPK može da okupi 61 od 120 poslanika za izbor predsednika parlamenta.

XS
SM
MD
LG