Dostupni linkovi

Zapad traži od Rusije da objasni vojnu intervenciju u Ukrajini


Zapad pojačava pritisak na Moskvu da objasni ono što američki zvSničnici opisiju kao "direktna intervencija ruske vojske u Ukrajini".

Nakon što je jutros pod kontrolu ruskih snaga pao grad Novoazovsk i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko obajvio je da je Rusija počela invaziju na Ukrajinu.

Prethodno je na svom Twitter nalogu amabsador SAD u Ukrajini Džefri Pjat naveo da se povećava broj ruskih trupa u Ukrajini koje se bore na teritoriji ove zemlje.

Kako je naveo, Ruske snage, koje su "snadbijevene tenkovima, oklopnim vozilima, artiljerijom i raketnim lanserima dovoljne su da vojno poraze ukrajinsku vojsku".

Ambasador Pjat je takođe ustvrdio da Rusija šalje "najnoviji zračni odbrambeni sistem uključujući i SA 22 na istok Ukrajine i da je sad direktno uključena u borbe.

U telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom njemačka kancelarka Angela Merkel, navela je da se "ruski vojni upad" mora objasniti i da je Moskva u najvećoj mjeri "odgovorna za deeskalciju krize".

I američki Stejt Dipartment saopštio je kasno juče da sumnjaju da je "na istoku Ukrajine u toku direktna ruska kontraofanziva".

Kako je navela portparol, Džen Psaki ruska vlada "nije voljna da prizna i kaže istinu" iako su njeni vojnici pronađeni na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG