Dostupni linkovi

Lagumdžija:Balkan predvorje EU


Ministar vansjkih poslova BiH Zlatko Lagumdžija smatra da je Konferencija o Zapadnom Balkanu najvažniji događaj u okviru regionalne saradnje.

Lagumdžija je istakao da konferencija, koja se održava u Berlinu treba da bude usmjerena na konkretne, ekonomske projekte.

On je na svom blogu napisao da saradnja u regionu Zapadnog Balkana u poslednjih nekoliko godina konstantno napreduje i taj region je "od balkanskog bureta baruta postao predvorje Evropske unije".

"Nijedan iole ozbiljniji političar u regionu više ne bazira svoju retoriku na crtanju novih karata ili teritorijalnim pretenzijama prema drugim zemljama. Ozbiljni, odgovorni političari u političkoj, ekonomskoj i svakoj drugoj vrsti saradnje vide najbolji put da se iz predvorja zvanog Zapadni Balkan udje u veliku kuću sa adresom EU", naglasio je Lagumdžija.

On je ocijenio da su zajednički regionalni projekti zemalja Zapadnog Balkana najbrži i najsigurniji put ka integraciji zemalja pojedinačno, regiona u celini i svih zajedno u Evropsku uniju.

Lagumdžija je između ostalog, naveo da je BiH životno zainteresovana za regionalne projekte na Jadransko-jonskom koridoru, rekonstrukciju i modernizaciju pruge Sarajevo - Beograd, energetske projekte, razvoj hemijske industrije...

Kako je podsetio, BiH sa svojim susjedima, Hrvatskom i Srbijom, zajedno razvija projekat uređenja sliva rijeke Save, radi prevencija poplava, poslije strašnog majskog iskustva.

"Da bismo brzo svi zajedno osetili rezultate dobre regionalne saradnje podržane od strane EU i međunarodne zajednice u cjelini moramo biti ujedinjeni - i mi u BiH i svi mi u regionu", zaključio je Lagumdžija.

XS
SM
MD
LG