Dostupni linkovi

Slovenija: Miro Cerar izabran za mandatara


Slovenski parlament izabrao je u ponedjeljak profesora prava Miru Cerara za novog premijera dajući u zadatak tom političkom novajliji lijevoga centra da sredi loše financije Slovenije.

Cerar je dobio 57 glasova, a protiv njegova imenovanja glasovalo je 11 zastupnika.

Odmah nakon izbora Cerar je položio prisegu. On sada u roku 14 dana parlamentu mora dostaviti listu ministara o kojoj će parlament ponovo glasovati, nakon čega će nova vlada biti i formirana.

U međuvremenu tekuće poslove i dalje obavlja vlada premijerke u odlasku Alenke Bratušek.

Cerar je u svom nastupnom govoru u parlamentu pred glasovanjem kao glavnu zadaću svoje buduće vlade iznio izlazak iz krize i financijsku stabilizaciju, ali osobito uspostavu pravne države i vladavine prava, te podizanje političke kulture, a založio se za dijalog i konstruktivcan odnos prema oporbi.

U novoj Cerarovoj vladi koja će početi raditi sredinom ili u drugoj polovici rujna djelovat će uz Cerarovu Stranku Mire Cerara (SMC) koja je na izborima 13. srpnja dobila 36 posto glasova još i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Socijalni demokrati (SD). U oporbi ostaju Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Ljudmile Novak, Savezništvo Alenke Bratušek (SAB), te Udružena ljevica (ZL).

XS
SM
MD
LG