Dostupni linkovi

Preko 30 stradalih u napadima u Iraku


U bombaškim napadima u Bagdadu i u gradu Kirkuku na severu Iraka, poginulo je najmanje 30 ljudi, nakon što je iračka vlada započela istragu o napadu u

sunitskoj džamiji u petak, kad je poginulo i ranjeno više desetina ljudi.

U eksplozijama tri bombe u Kirkuku u trgovinskom centru ubijeno je najmanje 19, a povređeno 112 ljudi, rekao je zamenik šefa policije Kirkuka, Tarhan Abdel Rahman.

U Bagdadu je u napadu bombaša samoubice, koji je automobilom napunjenim eksplozivom naleteo na ulaz zgrade obaveštajne službe u oblasti Karada, ubijeno šest civila i pet pripadnika službe bezbednosti, rekao je neimanovani policajac.

Po rečima tog policajca, u tom napadu ranjeno je 24 ljudi, a neimenovani medicinski zvaničnici potvrdili su broj žrtava.

Napadi su se dogodili pošto je predsednik iračkog parlamenta Salim el DŽaburi rekao da odbor bezbednosnih zvaničnika i poslanika istražuje napad koji se dogodio u petak u seoskoj džamiji u oblasti Dijala, pri čemu je ubijeno više od 60 ljudi.

Nejasno je da li su napad u petak izveli šiitski ekstremisti ili pobunjenici iz grupe Islamska država, koja napreduje u osvajanju sunitsko-šiitskih teritorija u Dijali, a čiji su pripadnici poznati po tome d aubijaju sunitske muslimane koji odbijaju da se potčine njihovoj gruboj interpretaciji islamskog prava.

XS
SM
MD
LG