Dostupni linkovi

Papin izaslanik: Međunarodna zajednica da zaštiti manjine u Iraku


Izaslanik pape Franje u Iraku, kardinal Fernando Filoni, izjavio je u petak da pripadnike verskih manjina, izložene napadima islamskih ekstremista, odmah treba braniti i uzeti ih u međunarodnu zaštitu kako bi se vratili kućama.

Filoni je time potvrdio stav Vatikana da je opravdano koristiti vojnu silu protiv organizacije Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Naime, papa Franja je prošle sedmice, kada je upitan za vazdušne udare SAD na položaje ISIL-a, rekao da je "zakonito" zaustaviti nepravednu agresiju, ali da međunarodna zajednica mora da odluči kako će se to uraditi, a ne samo jedna država.

Filoni je u intervjuu za Asošiejted pres (AP) otišao dalje. Po povratku sa severa Iraka, gde je u ime pape delio novčanu pomoć i sastao se sa pripadnicima hrišćana i jhazidija, on je izjavio da lideri Kurda ne žele strane kopnene trupe već oružje za borbu.

"Meni je to vrlo, vrlo impresivno", izjavio je Filoni. "Oni neće rat. Samo hoće da odbrane svoju zemlju".

Prema njegovim rečima, u intervenciji treba da učestvuju Ujedinjene nacije i druge organizacije, u sadejstvu sa lokalnim, regionalnim i centralnim vlastima Iraka. Međutim, Filoni je dodao da je neophodnost intervencije van diskusije.

XS
SM
MD
LG