Dostupni linkovi

Bela kuća: Snimak ubistva novinara autentičan


Američki Federalni istražni biro (FBI) i Bela kuća potvrdili su danas da je video na kome ekstremista Islamske države odseca glavu američkom novinaru Džejmsju Foliju autentičan.

Na snimku objavljenom juče preko interneta vidi se kako maskirani ekstremista iz organizacije Islamska država preseca grlo novinaru Foliju, otetom u Siriji u novembru 2012. Prema navodima Islamske države, Foli je ubijen u znak odmazde zbog napada ratnog vazduhoplovstva SAD na položaje te ekstremističke organizacije u Iraku.

Ekstremisti su zapretili da će ubiti još jednog zarobljenika, za koga su naveli da je takođe američki novinar i da se zove Stiven Sotlof.

Taj snimak šokirao je svet i mobilisao evropske i američke zvaničnike.

Britanski premijer Dejvid Kameron prekinuo je odmor da bi predsedavao nizom sastanaka posvećenih jačanju delovanja grupe Islamska država.

Nemačka je najavila da će početi da šalje oružje kurdima u Iraku da se suprotstave ekstremistima dok je francuski predsednik Fransoa Oland rekao da će uskoro predložiti održavanje konferencije o bezbednosti u Iraku i borbi protiv te ekstremističke grupe.

Oland je oceno da je situacija u svetu najteža od 2001. godine.

Američki predsednik Barak Obama danas će se obratiti javnosti, takođe je najavila Bela kuća. Obama se takođe nalazi na odmoru s porodicom na ostrvu Martas vinjard (Martha's Vinyard) u državi Masačusets.

Američke snage krenule su u nove napade protiv položaja Islamske države u Iraku posle objavljivanja videa, na kojem su ekstremisti zapretili da će pogubiti i drugog novinara ako nastave, rekao je danas jedan visoki zvaničnik Pentagona.


XS
SM
MD
LG