Dostupni linkovi

BNV: Besmislice da muslimani nisu imali prezimena


Odbor Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) za kulturu u Novom Pazaru negodovao je povodom tvrdnje heraldičara Nemanje Todorovića Štrplija da muslimanske porodice nisu imale prezimena.

Todorović sa Masarikovog univerziteta u Pragu naveo je, naime, da ne stoje tvrdnje predsednika BNV-a Esada Džudževića o poreklu prezimena, jer osmanski državljani muslimaske veroispitovisti nisu, uopšte, imali prezimena.

U pisanom osvrtu na promenu prezimena predsednika BNV-a Esada Džudževića u Džudžo, Todorović Štiplija naveo je da prezimena sa sufiksima "vić" i "ić" u slovenskim jezicima označavaju pripadnost, prvenstveno porodici.

"Prezimena sa sufiksima -vić i -ić, zajedno sa sufiksima -ov, -ev, -ović, -ski, pa čak i -in, -ak, -ek, -ik javljaju mnogo ranije. Ne stoji tvrdnja gospodina Džudževića da su ovakvi sufiksi nametnuti od bilo kakve vlasti, već više da su u prirodi slovenskih jezika, pa su se sami takvim nametnuli", navodi heraldičar.

Odbor za kulturu BNV-a smatra, medjutim, da su to "besmislice koje nemaju nikakvih istorijskih i naučnih utemeljenja".

"Opšte je poznato da su Bošnjaci, kao stari autohtoni evropski narod, imali svoja prezimena znatno pre nekih drugih evropskih naroda", navodi se u saopštenju Odbora koji ozbiljnim medijskim glasilima, koja su prenele Štiplija, savetuje da je "za ovu vrstu članka trebalo da angažuju stručnjaka i eksperta iz oblasti genealogije, koja proučava rodoslov, rodoslovlje, kao i postanak, poreklo i razvitak porodice".

Rasprava o prezimenima Bošnjaka inicirana je prošlonedeljnim objavljivanjem rešenja Opšte uprave u Tutinu, kojim je promenjeno prezime predsednika BNV iz Džudževuća u Džudžo i koji je pozvao svoje sunarodnike da učine isto.

XS
SM
MD
LG