Dostupni linkovi

Lavrov: Postignut sporazum o ulasku humanitarne pomoći


Rešena su sva pitanja oko ulaska humanitarnog konvoja u Ukrajinu, ali nije postignut dogovor u razgovorima o prekidu vatre ili političkom rešenju sukoba na istoku te zemlje, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov

Govoreći na konferenciji za novinare u Berlinu, gde se dan ranije sastao s kolegama iz Ukrajine, Francuske i Nemačke, Lavrov je istakao da su "sva pitanja" oko humanitarne misije otklonjena i da je postignut sporazum s Ukrajinom i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

Nejasno je da li je Lavrov mislio na bezbednosne garancije, koje Crveni krst želi da dobije od svih strana, uključujuči i proruske separatise u istočnoj Ukrajini, pre nego što doprati konvoj od više od 200 kamiona u Ukrajinu.

Portparolka Crvrenog krsta u regiji u kojoj su kamioni parikirani, izjavila je za Associated Press u ponedeljak da ta institucija još čeka na bezbednosne garancije.

Istovremeno, Lavrov je kazao da nema napretka u razgovorima o političkim pitanjima.

"Ne možemo da saopštimo pozitivne rezultate u razgovorima o prekidu vatre ili političkom rešenju sukoba", istakao je Lavrov.

S druge strane, domaćin ovog skupa nemački ministar spoljnih poslova Frank-Volter Štanmajer je kazao da su razgovori bili teški, ali da veruje da je ostvaren napretak o nekim pitanjima, ne precizirajući o kojim.

XS
SM
MD
LG