Dostupni linkovi

SAD traže da Rusija obustavi provokacije u Ukrajini


SAD su u petak pozvale Rusiju da obustavi svoje "provokacije" u Ukrajini, uz procjenu da je "krajnje opasna i provokativna" povećana aktivnost Rusije posljednjih nekoliko sedmica da destabilizuje Ukrajinu.

"Radimo na tome da prikupimo više pojedinosti povodom izvještaja o tome da su snage bezbjednosti Ukrajine onesposobile vozila u ruskom vojnom konvoju na ukrajinskom tlu", rekla je Kejtlin Hejden, predstavnica Savjeta za nacionalnu bezbjednost predsjednika Baraka Obame.

"Za sada nismo u položaju da potvrdimo te informacije", dodala je ona u saopštenju.

Ministri odbrane Rusije i SAD, Sergej Šojgu i Čak Hejgel, u petak su prvi put razgovarali telefonom od kraja aprila, saopšteno je u Vašingtonu.

Ali, nije pomenuto da li su razgovarali i o tvrdnji ukrajinske vlade da je napala i uništila dijelove konvoja ruskih oklopnih transportera koji su navodno u četvrtak ušli na teritoriju Ukrajine.

Šojgu je, kako je saopštio Pentagon, u razgovoru "garantovao" Hejgelu da ni jedan ruski vojnik nije uključen u ruski transport humanitarne pomoći koji se kreće ka istočnoj Ukrajini.

Šojgu je takođe pružio uvjeravanja Hejgelu da taj ruski konvoj s više od 250 kamiona, za koji Moskva kaže da je humanitarni, "nije namijenjen tome da se iskoristi kao izgovor za dalju intervenciju u Ukrajini", saopštio je Pentagon.

XS
SM
MD
LG