Dostupni linkovi

Libija traži intervenciju UN


Novoizabrani libijski parlament zatražio od UN da u toj zemlji izvrši "međunarodnu intervenciju" i izglasao ukidanje naoružanih grupacija odgovornih za sukobe.

Rivalske pobunjeničke grupe se u Libiji već nekoliko nedelja bore za kontrolu nad teritorijom i za političku prevlast, pri čemu je u sukobima poginulo više desetina ljudi, a zemlju su napustile hiljade ljudi, uključujući strane diplomate i državljane, prenela je agencija AP.

U pokušaju da ograniči nasilje, novoizabrani članovi parlamenta su sinoć izglasali predlog da se rivalske grupe rasformiraju, a dat im je ultimatum da se do kraja godine priključe vojsci i policiji.

Poslanici su takodje usvojili rezoluciju kojom se od Saveta bezbednosti UN traži da interveniše kako bi se zaustavilo nasilje koje sprovode pobunjeničke grupe. Novi parlament čine uglavnom anti-islamistički političari.

Vlade SAD, Francuske, Nemačke, Britanije i Italije su u zajedničkom saopštenju za štampu osudile nastavak borbi u Libiji i pozvale na "hitni prekid vatre i da sve strane u ovom konfliktu započnu mirni politički dijalog".

XS
SM
MD
LG